Etiópia Limu, Grade 2, 250g

V Etiópií sa hovorí: "Káva je naším chlebom." Krajina je kolískou kávy. Tu je domov divej kávy, odtiaľto sa rozšírila do celého sveta. Spočiatku sa bobule žuli a slúžili na rýchly prísun energie. Takisto sa miešali s prepusteným maslom a balili do roliek. Pre lepšiu chuť a vyššiu nutričnú hodnotu sa v niektorých oblastiach Etiópie dodnes pije káva s prepusteným maslom. Takže káva s ghee nie je až taký nový nápad. Pitie kávy je v krajine dôležitým spoločenským rituálom. Káva sa praží doma na panvici, rozdrví, varí vo vode a pije s cukrom. Doma skončí približne polovica celej etiópskej produkcie kávy. Väčšina kávy v Etiópii sa pestuje úplne v malom, je to naozaj záhradná a niekedy aj lesná káva. Chuť závisí od regiónu a spôsobu spracovania. Mokré spracovanie prináša ľahké korenisté kávy s typickou citrusovou chuťou a sladkými až kvetinovými tónmi. Káva z Etiópie je výnimočná. Vďaka pestovaniu vo vysokých nadmorských výškach je mimoriadne kvalitná. Arabica z Etiópie predstavuje 99% jej celkovej genetickej diverzity. To znamená, že rastliny sa od seba líšia, a milovníka kávy čaká široké spektrum chutí a vôní. Zároveň je to obrovský genetický poklad pre šľachtenie nových odrôd kávy schopných odolávať chorobám alebo zmene klímy. Etiópia je kolískou kávy a zároveň predstavuje aj jej budúcnosť. Ak si ju chcete vychutnať ako obyvatelia Etiópie, neponáhľajte sa a pite ju s priateľmi.

Ďalšia špecifikácia:

Pôvod: Etiópia

Región:  Oromia, Limu

Nadmořská výška: cca 1800 m.n.m.

Druh kávovníka: Arabica

Odroda: Heirloom

Spôsob zberu: ručne

Zpracovanie: Mokré

10,40 €
Please select variants first