V Etiópií sa hovorí: "Káva je naším chlebom." Krajina je kolískou kávy.
Tu je domov divej kávy, odtiaľto sa rozšírila do celého sveta. Spočiatku
sa bobule žuli a slúžili na rýchly prísun energie. Takisto sa miešali s
prepusteným maslom a balili
do roliek. Pre lepšiu chuť a vyššiu nutričnú hodnotu sa v niektorých
oblastiach Etiópie dodnes pije káva s prepusteným maslom. Takže káva s
ghee nie je až taký nový nápad. Pitie kávy je v krajine dôležitým
spoločenským rituálom. Káva sa
praží doma na panvici, rozdrví, varí vo vode a pije s cukrom. Doma skončí približne polovica celej etiópskej produkcie kávy.
Väčšina kávy v Etiópii sa pestuje úplne v malom, je to
naozaj záhradná a niekedy aj lesná káva. Chuť závisí od regiónu a
spôsobu spracovania. Mokré spracovanie prináša ľahké korenisté kávy s
typickou citrusovou chuťou a sladkými až kvetinovými
tónmi.
Káva z Etiópie je výnimočná. Vďaka pestovaniu vo
vysokých nadmorských výškach je mimoriadne kvalitná. Arabica z Etiópie
predstavuje 99% jej celkovej genetickej diverzity. To znamená, že
rastliny sa od seba líšia, a milovníka kávy čaká široké
spektrum chutí a vôní. Zároveň je to obrovský genetický poklad pre
šľachtenie nových odrôd kávy schopných odolávať chorobám alebo zmene
klímy. Etiópia je kolískou kávy a zároveň predstavuje aj jej budúcnosť.
Ak si ju chcete vychutnať ako obyvatelia Etiópie,
neponáhľajte sa a pite ju s priateľmi.
Ďalšia špecifikácia:
Pražená zrnková káva
Pôvod: Etiópia
Región: Oromia, Limu
Nadmořská výška: cca 1800 m.n.m.
Druh kávovníka: Arabica
Odroda: Heirloom
Spôsob zberu: ručne
Zpracovanie: Mokré