Výskumníci praženia kávy

Pitie kávy je naším potešením. Praženie kávy nás baví. Kombináciu oboch pocitov chceme prinášať ľuďom, ktorí majú radi chuť čerstvo upraženej kávy rovnako ako my.

Prvé dišputy dvoch z troch členov G2G nad kávou sa začali pred štyrmi rokmi, keď sa Peter a Marek stretli v kancelárii jedného vedecko-fantastického startupu. Marek už mal v tom čase slušný prehľad o tom, čo je to dobrá káva. Dokonca si kávu vlastnoručne pražil. Práve pri espresách z Marekovej domácej produkcie sa formovala myšlienka, že káva by mala byť viac ako len nevyhnutné ranné palivo.

Uvedomili sme si, aký vplyv na chuť kávy majú pôvod a praženie. A tak sme začali ešte viac experimentovať. Vedúcim nášho bádateľského tímu sa stal Marek. Pri jednom z ťažiskových pokusov sa mu takmer podarilo podpáliť vlastnú kuchyňu. Ale ani to nás neodradilo. Smelo sme v jeho kuchyni pokračovali v spoločnom pražiarenskom bádaní.

O pár rokov neskôr sa do našich debát zapojil kamarát Boris (ekonóm). Jeho pohľad na kávu bol binárny. Chutí, nechutí. Kávy upražené v našich provizórnych podmienkach mu prekvapivo chutili. Predstavili sme mu víziu spoločnej pražiarne, prišlo rozhodnutie kúpiť profesionálne vybavenie na praženie kávy. Rozložili sme riziko a spoločne sme kúpili profesionálny pražiarenský stroj FZ94 Pro-Lab Roaster. Okrem vízie pražiarenského veľkopodniku nás ku kúpe viedla aj veľká dávka nadšenia, hravosti a zvedavosti.

Nové vybavenie nám otvorilo doposiaľ nedosiahnuteľné možnosti praženia. Predošlé skúsenosti vytvorili skvelý základ, na ktorom sme takto vybavení mohli intenzívne stavať ďalej. Na radosť Marekovej manželky sme sa presunuli do inej kuchyne. Naša pražiareň má hlavný stan v Malackách. Adresu nájdete v kontaktoch. Pokojne sa zastavte. Ak tam niekto z nás bude, radi vás ponúkneme kávou. Na oplátku budeme chcieť iba úprimnú pochvalu či kritiku.

Praženie kávy nie je pre nás iba o zapnutí stroja pri správnej teplote, vložení surových zrniečok kávovníka a ich vybratí v určitom čase. Ako pražiari nechceme, aby sa zelené zrnká kávy iba zmenili na hnedé. Chceme vytvoriť jedinečný profil! Starostlivé praženie zdôrazňuje charakter každej odrody kávy. V malých dávkach pražíme kvalitné, sezónne dostupné zelené zrná. Táto surovina má najprísnejšie meradlo kvality.


Pri pražení kávy rozhodujú sekundy

Kávu pražíme vždy čerstvú a proces praženia pozorne monitorujeme a upravujeme tak, aby praženie zodpovedalo tomu najlepšiemu dosiahnuteľnému chuťovému profilu. Čas a teplota sú kritické. Môže ísť o sekundy. Stačí príliš tmavé praženie a charakter kávy sa môže stratiť. Príliš svetlé praženie zase nedovolí príchutiam, aby sa dostatočne rozvinuli. Sme tak trochu posadnutí - vždy experimentujeme a bádame, snažíme sa nájsť čo najlepšiu cestu ku každej káve.

Sme presvedčení, že nás formuje naše okolie - to, kým sme a ako veci robíme. Naše predošlé skúsenosti a analytické mysle určujú našu vlastnú cestu, ktorá je skúmaním rovnováhy medzi pevnosťou a tvárnosťou.

Sme verní kvalitnému produktu s pôvodom a procesom, ktoré sme si overili. Robíme kávu experimentálne, ale bez kompromisov. Sme posadnutí detailmi. A v tom sme nezlomní. Káva v nás zároveň prebúdza zvedavosť a chuť objavovať. Správne praženie sa snažíme dosiahnuť správnou kombináciou vedy, intuície, umenia a zmyslových vnemov. Veľký kus na úspešnom pražení majú aj servírovacie rituály a spätná väzba ľudí, hodnotiacich našu kávu pri jej ochutnávaní.

Je to zložitý proces s nekonečnými premennými, ale jedna vec je vždy rovnaká: v každej fáze dominuje neúnavné úsilie o kvalitu. Vpred nás ženie zvedavosť a túžba prinášať to najlepšie z každého zrnka kávy.


Tri tipy od pražiara

Takmer každý pražiar vymenúva pri opise svojej kávy mnoho vlastností a príchutí. Nie vždy však vo svojej šálke nájdete všetko, čo pražiar napíše. Čím je teda dané chuťové vnímanie kávy? Dôkaz je jednoducho v šálke, v individuálnom vnímaní a spôsobe jej prípravy. Ak chcete odporúčanie na kávu, ktorú si budete vychutnávať každý deň, tu sú naše tri tipy:

1. Novinka: Nikaragua Carmela Lopez

Ručne zberané kávové čerešne pochádzajú z mikrolotu v regióne Matagalpa. Šetrné spracovanie po zbere a praženie s dôrazom na zachovanie chuťového charakteru prinášajú šálku kávy vyváženej chuti. Ovocná chuť len jemne pripomína, že kávová čerešňa je tiež klasifikovaná aj ako ovocie.

2. Najobľúbenejšia: Brazília Santos

Výberová káva z oblasti Norte Pioneiro v Brazílii. V chuti vyniká vyváženosťou stredne silného tela spolu s tónmi čokolády a lieskových orieškov. Jemný dotyk acidity z nej robí príjemného spoločníka aj pre milovníkov tradičného espressa.

3. Tajný tip: Burundi AA

Káva zo srdca Afriky pestovaná na pôde vulkanického pôvodu s dostatočným množstvom zrážok. Výsledkom je káva s chuťou, v ktorej môžete objaviť ovocné tóny a vyššiu aciditu v spojení s trochou medu. V rovnováhe chutí sa zrazu objaví náznak karamelu.