Ako na moka konvicu

17.11.2020

V prípade, že ste aj vy podľahli tomu úžasnému nápoju, teda káve, nemusíte hneď investovať množstvo peňazí na zakúpenie profesionálneho espresso stroja. Existuje jednoduchá alternatíva, s výsledkom ktorej budete veľmi milo prekvapení.

Naviac, z celého množstva alternatívnych príprav, práve pomocou tejto dosiahnete výsledok najviac pripomínajúci tradičné espresso. Zvlášť, ak použijete kvalitnú výberovú kávu. Určite ste o nej počuli: moka konvička, mnohým známa aj ako koťogo

Písal sa rok 1933, keď Alfonzo Bialetti navrhol prvú moka konvicu. V princípe veľmi jednoduché zariadenie, skladajúce sa z troch hlavných častí. Nádoba na vodu, do ktorej sa vloží sitko na namletú kávu a celé sa to uzavrie poslednou časťou, do ktorej sa zberá pripravená káva.

Pri výbere moka konvice je potrebné sa sústrediť na niekoľko parametrov a to veľkosť, zdroj energie použitej na ohrev a vzhľad, resp. prevedenie. Veľkosť sa uvádza číslom 1-6 (a viac), pričom toto číslo hovorí o počte šálok kávy ktoré pomocou moka konvice dokážeme pripraviť na jeden krát. Keď sa hovorí o šálke myslí sa tým espresso šálka.

Druhým parametrom, ktorý je potrebné si všímať je kde si budeme kávu pripravovať. Najbežnejšia príprava je na plyne. Existujú modifikácie prispôsobené na indukčný ohrev a poslednou kategóriou sú elektrické konvice (pozri obrázok nižšie).

Poslednú vec ktorú si musíme všimnúť je prevedenie a materiál z akého je konvica vyrobená. Najbežnejší je potravinársky hliník, v prípade konvíc na indukčný ohrev je spodná časť konvice z iného materiálu.V poslednej dobe je možné nájsť aj konvice vyrobené z nereze, ale originál od Alfonza Bialettiho bol vyrobený z hliníka. Na vrchnú časť sa niekedy používa keramika.

Príprava kávy pomocou moka konvice je veľmi jednoduchá. Spodnú časť naplníme vodou, tak aby hladina nebola nad pretlakovým ventilom. Ak si naozaj potrpíme na výslednú chuť, tak použijeme filtrovanú vodu. Vložíme sitko do ktorého nasypeme čerstvo mletú kávu a jemne ju zarovnáme. Nikdy však neutláčame. Naskrutkujeme vrchnú časť konvice a položíme na plyn, respektíve zapojíme do zásuvky, ak sme si zadovážili elektrickú verziu. Počas prípravy by káva mala tiecť plynule. Ak tomu tak nie je, alebo tečie veľmi pomaly, až prestáva tiecť je potrebné upraviť hrúbku mletia kávy na trochu hrubšie. Ak káva pretečie veľmi rýchlo, počas niekoľkých sekúnd je potrebné použiť jemnejšie namletú kávu.

Výsledná chuť veľmi závisí od použitej kávy a zvoleného praženia. Preto sa nebojme trochu experimentovať a užívajme si výberovú kávu z miestnej pražiarne, alebo od obľúbeného dodávateľa. Vyskúšajme jemne upraviť množstvo, či hrúbku mletia a upraviť chuť výslednej kávy.